ПРОМЕНОМ СТАТУТА ГРАДА ДО НОВИХ НАДЛЕЖНОСТИ ГРАДСКИХ ОПШТИНА
10.09.2015

ПРОМЕНОМ СТАТУТА ГРАДА ДО НОВИХ НАДЛЕЖНОСТИ ГРАДСКИХ ОПШТИНА

Скупштина градске општине Палилула, на седници одржаној 10.09.2015. година, којом је председавао Милош Стојковић, председник Скупштине, покренула је иницијативу за промену Статута Града Ниша у делу који се односи на градске општине у погледу утврђивања нових надлежности, као и за формирање Комисије за израду нацрта Одлуке о промени Статута Града Ниша у чијем саставу ће бити и председници Градских општина и председници Скупштина градских општина, као и представници свих одборничких група које партиципирају у Скупштини Града Ниша.

Бобан Џунић, председник Градске општине Палилула, поднео je ОБРАЗЛОЖЕЊЕ Закључка о подношењу иницијативе за промену Статута Града Ниша и формирање Комисије за израду нацрта Одлуке о промени Статута Града Ниша, одборницима Скупштине. “Чланом 103 Статута града Ниша (''Службеним лист Града Ниша'', број 88/08) предвиђено је да органи Градске општине дају органима града иницијативу за уређивање односа из надлежности града, од значаја за градску општину, као и да учествује у припремању прописа града чија је садржина од посебног значаја за градску општину. На основу члана 25 Закона о локалној самоуправи (''Службени гласник РС'', број 129/07 и 83/14) град своју изворну надлежност у одређеним областима може Статутом делегирати на градске општине. Наиме у току примене Статута Града Ниша (''Службени лист Града Ниша'', број 88/08) који је на снази, указала су се потребе за преиспитивање  постојеће поделе послова између Града и Градских општина, а у циљу ефикаснијег функционисања Града на целокупној својој територији. Ове промене требало би да обезбеде боље функционисање локалне самоуправе и да представљају основ за предузимање мера од значаја за решавање питања из оквира права и дужности локалне самоуправе. Циљ ових промена требало би да буде усмерен на унапређење развоја локалне самоуправе и остваривање заједничких интереса Града и Градских општина. На овај начин желимо да дођемо до модерног Статута Града Ниша који ће више одговарати реалном животу и којим ће се спровести децентрализација. Напомињем, да ће се на овај начин омогућити да се друге функције обављају ефикасно, чиме ће се доћи до опште прихваћеног и дугорочног решења, а и искуства  Европских градова и Града Београда била би примењена и код нас, у Граду Нишу. Због свега наведеног Скупштина градске општине Палилула иницира да Градско веће Града Ниша, предложи Скупштини града Ниша, доношење одлуке о приступању променама Статута града Ниша и формирању Комисије за израду нацрта Одлуке  о промени Статута града Ниша. Закључак ће бити достављен Градском Већу града Ниша на даљу надлежноост.

УПРАВА Градске општине Палилула-Ниш пружа услуге грађанима у складу са високим стандардима рада. Успешно је прошла нову ресертификациону проверу спровођења система менаџмента квалитетом која ће се примењивати до 09.августа 2018.године. По речима Бобана Џунића, Општини је уручен сертификат који се односи на „пружање услуга у надлежности градске општине и унапређење стандарда живота у заједници“. Систем менаџмента квалитетом је саставни део наше пословне политике и све активности на његовом успостављању, одржавању и континуалном побољшању су усклађене са релевантном законском регулативом.